,
DESTAQUEM

Com treure taques de sang

Treure taques de sang de la roba és fàcil si tenim els ingredients clau i sabem com fer-ho.

De la roba interior, dels pantalons, d’una bata, un drap, dels llençols o fins i tot del matalàs. En més d’una ocasió haurem necessitat treure taques de sang de la roba. Si la taca és menuda i la detectem a temps, possiblement amb una mica d’aigua i sabó en tindrem prou. Però, de vegades, ens trobarem amb taques més importants i, si volem conservar bé aquella peça de roba, serà necessari actuar adequadament.

Un aspecte clau a tenir en compte a l’hora de treure taques de sang de la roba és saber l’antiguitat de la taca: és recent? Fa una estona que hi és? O fa molt de temps i la taca ja s’ha assecat completament? En funció del temps que hagi passat, farem una cosa o una altra. La manera de determinar quant de temps porta aquella taca de sang en la peça de roba, si no sabem amb exactitud quan s’ha produït, és a partir del tacte i, sobretot, del color: com més fosc, més temps porta aquella taca en la roba.

Els ingredients clau per treure taques de sang

Si hem de fer una llista amb els grans aliats per treure taques de sang, ens quedarem amb els següents:

  • Aigua
  • Aigua oxigenada
  • Bicarbonat de sodi
  • Vinagre
  • Amoníac
  • Pasta de dents

No hem d’utilitzar tots els ingredients a l’hora. Decantar-nos per un o altre dependrà de diversos factors, com el tipus de teixit i el temps que fa que ens hem tacat. En aquest article veurem com treure taques de sang de la roba amb aigua oxigenada. De totes maneres, abans de fer res, assegurem-nos de quins tractaments resisteix la peça de roba mirant l’etiqueta.

Treure taques de sang amb aigua oxigenada

Treure taques de sang amb aigua oxigenada és, probablement, el truc més eficaç, especialment si ens trobem davant d’una taca molt recent. Com ja hem comentat en alguna ocasió, l’aigua oxigenada és una bona aliada per la neteja.

Treure-taques-de-sang
Calces tacades amb sang recent. Autora: Karolina Grabowska.

Per la seva qualitat abrasiva, l’aigua oxigenada elimina les restes de sang de manera semblant a com actua un blanquejant. Alerta, precisament per això, cal no abusar ni de la quantitat d’aigua oxigenada ni de les vegades que recorrem a aquest truc perquè es podria arribar a malmetre el teixit. I, de fet, si ens trobem davant d’un teixit delicat, és millor diluir l’aigua oxigenada amb aigua. Si cal, podem fer una prova en una punteta de la roba per evitar ensurts.

Per eliminar la taca de sang amb aigua oxigenada, només has de seguir aquests passos:

  • Tira aigua oxigenada just a sobre la taca de sang, que la cobreixi.
  • Veurem que comença a fer reacció (farà una mena d’espuma en entrar en contacte amb la sang).
  • Passats un parell de minuts, quan hagi acabat d’actuar (ho sabrem perquè l’escuma disminueix), posem la peça de roba en remull en aigua freda perquè la taca s’estovi una mica més.
  • Atenció a aquest darrer pas que hem explicat: si la taca no és recent, deixarem actuar l’aigua oxigenada entre 30 i 60 minuts.
  • Eixuguem i netegem amb una mica de sabó, fregant bé perquè el sabó penetri bé entre les fibres.

És possible que amb això ja en tinguem prou i no faci falta res més per treure la taca de sang de la roba. Però si encara observem alguna resta, rentem la peça de roba com ho fem habitualment, sempre millor amb aigua freda.

Treure taques de sang amb vinagre i bicarbonat

Ja sabem que el vinagre és un gran aliat per netejar sense tòxics. En el cas concret de les taques de sang, també ens serà molt útil, sobretot si abans hi hem aplicat bicarbonat.

Treure taques de sang amb aquests dos ingredients és molt senzill i, a més, es tracta d’uns productes que fàcilment trobarem a casa. Només hem d’aplicar una mica de bicarbonat de sodi sobre la taca i, després, escampar-hi una mica de vinagre blanc (fer-ho amb un polvoritzador anirà molt bé) i deixar que actuï la mescla entre 20 i 30 minuts. En realitat, estem creant una mena de detergent casolà. Passada aquesta estona, retirem les restes que quedin amb un drap humit i submergir la peça en aigua freda. És possible que encara quedin restes de sang, però haurem estovat molt la taca, de manera que quan rentem la peça de roba (a mà o a la rentadora, com ho fem habitualment) acabarà de marxar definitivament.

Altres trucs per treure taques de sang

L’amoníac també és un bon producte per treure taques de sang, però si en podem utilitzar altres, millor, ja que és un producte més agressiu i fins i tot perillós si es barreja amb segons quins productes. A més, no podrem utilitzar-lo en teixits com el lli, la seda o la llana, ja que són fibres més delicades i es podrien fer malbé.

Si volem utilitzar amoníac, haurem de barrejar dues cullerades d’amoníac en un got amb aigua, tirar la mescla sobre la taca i deixar actuar durant 10 minuts. Per acabar, rentarem la peça de roba.

treure-taques-de-sang
Podem utilitzar pasta de dents per treure taques de sang. Autor: Shali

També podem utilitzar la pasta de dents. És un truc menys eficient que els interiors, però que ens pot ajudar si, per exemple, estem de viatge i no tenim els altres ingredients a mà. En aquest cas, haurem de posar una mica de pasta de dents sobre la taca, esperar fins que la pasta de dents estigui seca i, finalment, retirar-la i rentar amb una mica d’aigua i sabó, fregant amb insistència.

Què no has de fer per treure taques de sang

Fins ara hem vist quins són els ingredients clau per treure taques de sang de la nostra roba. De la mateixa manera, hem de tenir en compte què no hem de fer si no volem que la sang es quedi per sempre més impregnada en la nostra roba.

El més important a tenir en compte és que si la taca de sang és més o menys recent, en cap cas utilitzarem aigua tèbia i molt menys calenta, ja que l’alta temperatura afavoreix que la sang quedi impregnada en les fibres dels teixits. Per tant, recordeu: per treure taques de sang, l’aigua com més freda millor.

I les altres taques?

Les taques de sang criden l’atenció sobretot pel color. Però què passa amb les taques de vi, de bolígraf, d’oli, de cafè… A Opcions ja hem parlat d’aquest tema i no només ens hem limitat a donar trucs, sinó que també hem parlat sobre la importància de detectar davant de quin tipus de taca ens trobem: greixoses o pigmentàries, proteíniques o de midó i oxidables.

Tenir cura de la nostra roba, com per exemple utilitzar bons mètodes a l’hora de rentar-la, ens permetrà allargar la vida de les nostres peces de roba.

Aquest article és possible gràcies a les persones que col·laboren amb OPCIONS

ARTICLES RELACIONATS

Núm.65

NOU

Confort tèrmic. Com el generem en moments d’emergència climàtica?

HIVERN 2023